Obec Hlína u Ivančic

OÚ Hlína, adresa: Hlína 19, 664 91 pošta Ivančice, tel.: 546 421 129, fax: 546 410 205, e-mail: obec-hlina@brnensko.com, ou.hlina@worldonline.cz, web: www.obec-hlina.brnensko.com

                                                                                                    POZOR!!! Od 4.3.2023 rozhledna Vladimíra Menšíka otevřena soboty, neděle a svátky , vždy od 10.00 do 17.00 hod.                             

DOBROTY z Hlíny 

 aneb sladkosti k pokušení … 

 

Na těchto stránkách se můžete seznámit a také si dle libosti i vyzkoušet řadu receptů – dobrot z Hlíny, které nám předaly místní ženy a dívky. Jsou to jejich oblíbené recepty a většina z nich je velmi rychlá i snadná na přípravu. Jaké doopravdy jsou poznáte teprve poté, až si je doma vyzkoušíte upéct.

Připravujeme pro vás i další recepty, nejen sladkosti, ale i slané dobroty. Pokud budete mít nějaký zajímavý recept se kterým byste se chtěli s námi podělit, zašlete jej na níže uvedenou adresu. Pokud recept doplníte i o fotografii, budeme moc rádi.

Kontakt: správce webových stránek: Hlinaci@seznam.cz.

 

ŠALAMOUN aneb rumový moučník

 

1 hrnek horké vody

2 hrnky krystalového cukru

3 lžíce kakaa

¼ Hery – rozpustit

 

Tyto čtyři ingredience smícháme a poté z toho oddělíme ¾ hrnku. Do této oddělené části v hrnku přidáme jeden až dva panáky rumu dle chuti. Tuto směs si uschováme a po upečení tímto moučník přelijeme.

 

Do zbylé, větší části přidáme:

 

1 a ½ hrnku mouky – namíchané polohrubé a hladké

1 prášek do pečiva

1 vanilkový cukr

4 vejce

 

Vše zamícháme a nalijeme na plech vyložený pečícím papírem. Upečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů a ihned po vyndání přelijeme oddělenou směsí a můžeme také posypat kokosem. Necháme vychladit a poté krájíme.

 foto: šalamoun

 VÝBORNÁ BÁBOVKA s ořechy

 

3 žloutky

20 dkg mletého cukru

13 dkg másla

 

Utřeme v krém nebo ušleháme

 

Přidáme:

 

½ hrnku mléka

½ prášku do pečiva

10 dkg mletých ořechů

20 dkg polohrubé mouky

ze 3 bílků ušlehaný sníh

 

Nalijeme do moukou anebo strouhankou vysypané formy a pečeme v troubě na 180 stupňů.

 

JABLKOVÉ ŘEZY

 

3 vejce

15 dkg krystalového cukru

8 dkg oleje

trochu mléka

30 dkg strouhaných nahrubo jablek – oloupaných

1 prášek do pečiva

25 dkg mouky – smíchané hladké a polohrubé

 

Vše smícháme a nalijeme do formy (vymazané a vysypané) na srnčí hřbet a upečeme na 180 stupňů.

Řezy lze po vychladnutí polít čokoládovou polevou.

 foto: jablkové řezy

 

ZÁVIN S REBARBOROU z listového těsta

 

1 listové těsto

rebarbora

2 jablka

cukr, skořice, rozinky

 

Stonky rebarbory oloupeme, nakrájíme na menší kousky a povaříme krátce trochu podlité vodou- Přidáme skořici, cukr, rozinky máčené v rumu. Listové těsto rozválíme na plát, na to rozprostřeme nastrouhané jablko na plátky, na to dáme směs rebarbory s rozinkami a cukrem a zabalíme.

 foto: závin s rebarborou

 

RYCHLÝ KOLÁČ s jablky

 

2 hrnky polohrubé mouky

1 hrnek krystalového cukru

1 šlehačka

2 vejce

1 prášek do pečiva

 

Vše smícháme a vlijeme na plech vyložený pečícím papírem. Na povrch naskládáme jablka – půlměsíčky silné asi 0,5 cm, posypeme skořicí a mletými ořechy. Upečeme do růžova.

 foto: rychlý koláč s jablky

 

SVÁTEČNÍ JABLEČNÝ KOLÁČ

 

200 g Hery

200 g mletého cukru

1 vanilkový cukr

4 vejce

1 rovná lžička mleté skořice

 

jemně utřeme a postupně přidáme:

 

250 g hladké mouky

1 prášek do pečiva

 

Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem

 

Jablka oloupeme a vypichovákem odstraníme jádřince. Jablka nakrájíme na plátky silné asi 0,5 – 1 cm. A tyto plátky šupinovitě poklademe na těsto. Vykrojené středy vyplníme marmeládou, nejlépe z černého rybízu, ale lze použít i jinou. Pečeme v troubě na 175 -200 stupňů. Upečený koláč necháme vychladnout.

 

Poleva:

500 ml kompotové šťávy nebo džusu (rybízová, jablečná, meruňková)

250 ml vody

2 balíčky želatinové polevy

2 lžíce cukru

 

Podle návodu na sáčku připravíme polevu, kterou rovnoměrně rozetřeme na koláč.

 foto: sváteční jablkový koláč

 

POLSKÝ MAZUREK

 

525 g polohrubé mouky

1 prášek do pečiva

300 g másla

100 g krystalového cukru

3 žloutky

 

Změklé máslo a další uvedené suroviny smícháme a zpracujeme na křehké těsto, které dáme odležet do lednice.

Připravíme si zatím náplň:

 

1 bílý jogurt

1 tvaroh

½ vanilkového pudinku

vanilkový cukr

 

vše smícháme dohromady.

 

Plech vyložíme pečícím papírem a z těsta odebereme asi 2/3, které rozprostřeme a rukama umačkáme na plech, aby vznikla celistvá plocha s trochu vyvýšeným okrajem.

Na to rozetřeme libovolnou marmeládu (super je rybízová, jahodová a pod anebo i povidlí) v tenčí vrstvě (marmeládu lze naředit, pokud je příliš hustá). Na vrstvu marmelády dáme náplň krémovou a na to na hrubém struhadle nastrouháme po celé ploše těsta zbylou 1/3 těsta, kterou jsme měli v lednici.

Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů. Krájíme až po úplném vychlazení.

 

TVAROHOVÉ POLŠTÁŘKY plněné

 

250 g polohrubé mouky

½ prášku do pečiva

200 g másla, Hery

250 g měkkého tvarohu

 

Vše smícháme a zpracujeme na těsto, které je vláčné a dobře se s nám pracuje. Rozválíme na plát asi 0,5 cm silný a rádýlkem nařežeme čtverečky asi 5x5 cm, které plníme náplní – do jedné poloviny náplň, zakryjeme druhou půlkou – přeložíme a spoje utlačíme prsty, můžeme ještě utlačit spoj vidličkou (vznikne ozdobnější spoj).

 

Náplně:

 

Ořechová

Marmeláda s trochou strouhaného kokosu, nejlepší je rybízová

Tvarohová

Maková

Povidlí

Pozn. Lze i na slano naplnit třeba nivou, šunkou apod.

 

Pečeme na plechu s pečícím papírem, dorůžova. Po upečení ještě horké polštářky obalíme v moučkovém a vanilkovém cukru.

 

 

OŘECHOVÉ SUŠENKY pro každou příležitost

 

250 g Hery

250 g cukru krystalového

2 vejce

300 g hladké mouky

250 g mletých ořechů

250 g pokrájených rozinek

1 prášek do pečiva

 

Vše smícháme, z těsta utvoříme váleček, který rozkrájíme na malé kousky, z nich tvoříme kuličky, které na plechu vyloženém papírem rozplácneme na kolečka. Upečeme.

 

 

JABLKOVÝ PERNÍK

 

300 g nahrubo nastrouhaných jablek bez slupky

300 g polohrubé a hladké mouky – namíchat

200 g cukru krystal

3 vejce

6 lžic oleje

1 balíček prášku do perníku

mletá skořice

dle potřeby mléko

 

Všechny přísady smícháme, těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem. Upečeme na 180 stupňů. Poté ozdobíme čokoládovou nebo citrónovou polevou a posypeme strouhanými ořechy.

 

KAROTKOVÉ ŘEZY s citrónovou polevou

 

250 g polohrubé mouky

1 prášek do pečiva

200 g karotky najemno nastrouhané

citrónová šťáva

60 g Hery

100 g cukru krystal

1 vejce

50 g nastrouhaných ořechů

100 ml mléka

 

Poleva:

 

150 g moučkového cukru

2 lžíce horké vody

citrónová šťáva

 

Tuk utřeme s cukrem a vejci, přidáme ostatní suroviny. Těsto rozetřeme na plech s pečícím papírem, upečeme a 190 stupňů. Po vychladnutí přelijeme citrónovou polevou a necháme ji ztuhnout.

 

RYCHLÁ BUCHTA Z CUKETY NEBO Z DÝNĚ

 

2 vejce

5 lžic oleje

250 g cukru krystal

1 vanilkový cukr

350 g najemno nastrouhané cukety nebo dýně

300 g polohrubé mouky

1 prášek do pečiva

 

Vše smícháme a nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a upečeme.

 

RAFAELO ŘEZY kokosové

 

½ hrnku cukru krystal

2 vejce

1 hrnek mléka

2 hrnky polohrubé mouky

½ hrnku oleje

1 prášek do pečiva

 

Vše smícháme a nalijeme na plech s pečicím papíre. Posypeme směsí a dáme péci dorůžova.

 

Směs – posyp:

1 hrnek kokosu

½ hrnku cukru krystal

Smícháme a posypeme tímto celou buchtu před pečením.

 

Po upečení ihned vyndáme z trouby a ještě horké celé zalijeme šlehačkou a necháme vychladit.

 

1

foto:  rafaelo řezy

MORAVSKÉ TIRAMISU

 

2 balíčky dětských piškotů

2 pomazánková másla

2 smetany ke šlehání

200 g moučkového cukru

silná káva

rum

 

Tato dávka je na kulatou dortovou formu, poloviční dávka je na formu srnčí hřbet vyšší.

Pomazánková másla, smetanu a cukr vyšleháme do hustého krému, dno formy vyložíme piškoty, které zakápneme směsí kávy s rumem, na ně dáme část krému, postup ještě jednou zopakujeme a navrch uhladíme zbytek krému. Dáme do lednice do druhého dne uležet. Před podáváním posypeme kakaem. Formu doporučuji vyložit alobalem anebo fólií na potraviny pro snadnější vyndávání.

 

 

RYCHLÝ KOLÁČ S DROŽDÍM

 

1 hrnek polohrubé mouky

1 hrnek hladké mouky

1/3 kostky droždí + 2 lžíce cukru + 1 hrnek mléka = kvásek

2 žloutky

¼ kostky rozpuštěné Hery

1 prášek do pečiva

 

Zaděláme kvásek, přidáme mouku, vejce, prášek do pečiva a tuk. Umícháme řidší těsto, které hned bez kynutí vyklopíme na plech vyložený pečícím papíre. Namažeme si dlaně olejem a postupně těsto prsty rozprostřeme po celé ploše plechu. Na těsto natřeme povidlí a poté tvarohovou náplň (tvaroh + bílý jogurt + vanilkový cukr). Vše posypeme drobenkou a necháme na teplejší místě nakynout. Poté upečeme.

 

ALENINY POVIDLA skoro bez míchání

 

3 kg vypeckovaných švestek, které pomeleme anebo rozmixujeme

téměř jedno kilo cukru krystal

1 dcl octa

 

Vše promícháme a necháme odležet na chladnějším místě 24 hodin. Další den nalijeme směs na plech s vyšším okrajem a dáme do trouby a pečeme na 180 stupňů cca 3 hodiny až se voda odpaří a povidla zhoustnou (hustotu si řídíte sami dle délky pečení). Občas zamícháme. Naplníme do sklenic a poté krátce sterilujeme.

 

NEBESKÁ BÁBOVKA

 

450 g polohrubé mouky

¼ l mléka

250 g cukru krystal

1 vejce

1 vanilkový cukr

1 prášek do pečiva

1 lžíce rumu

200 g majolky

 

Vše smícháme a těsto nalijeme do vymazané a strouhankou vysypané bábovkové formy. Pečeme asi 30 minut.

 

Novinky

„Naučné prvky pro děti“

Obec Hlína v roce 2021 dokončila projekt Naučné prvky pro děti. Obec na projekt obdržela účelový finanční dar výši 55.000,- Kč od Nadace ČEZ prostřednictvím Mikroregionu Ivančicko v rámci realizace společného projektu „Podpora obcí Mikroregionu Ivančicko a společné aktivity 2021“, který byl podpořen z grantu Podpora regionů.Náplní projektu byla instalace naučných prvků pro děti u dětského hřiště za obecním úřadem a u rozhledny Vl.Menšíka od společnosti AWOCADO s.r.o., v celkových nákladech 61 105,- Kč vč. DPH. Instalaci provedli zaměstnanci obce.
Realizací projektu došlo v obci k zvýšení přitažlivosti jednotlivých areálů pro návštěvníky. Vzhledem k tomu že se jedná o naučné prvky zaměřené na přírodu zároveň zvyšujeme úroveň znalostí u nejmladší generace.Tento projekt bylo možné uskutečnit díky dlouholeté dobré regionální spolupráci obce Hlína, Nadace ČEZ, Jaderné elektrárny Dukovany a Mikroregionu Ivančicko. Našim partnerům tímto děkujeme za spolupráci a podporu.

www.aktivnizona.cz/cs/uvod

 

                                                                                                                                                          
 
                                                       
Provozováno CMS / E-shop (c)2020 Czechproduct.cz s.r.o. | WebCare | Mapa webu | Cookies