OÚ Hlína, adresa: Hlína 19, 664 91 pošta Ivančice, tel.: 546 421 129, fax: 546 410 205, e-mail: obec-hlina@brnensko.com, ou.hlina@worldonline.cz, web: www.obec-hlina.brnensko.com
POZOR!!! Od 4.3.2023 rozhledna Vladimíra Menšíka otevřena soboty, neděle a svátky , vždy od 10.00 do 17.00 hod.
Na těchto stránkách se můžete seznámit a také si dle libosti i vyzkoušet řadu receptů – dobrot z Hlíny, které nám předaly místní ženy a dívky. Jsou to jejich oblíbené recepty a většina z nich je velmi rychlá i snadná na přípravu. Jaké doopravdy jsou poznáte teprve poté, až si je doma vyzkoušíte upéct.
Připravujeme pro vás i další recepty, nejen sladkosti, ale i slané dobroty. Pokud budete mít nějaký zajímavý recept se kterým byste se chtěli s námi podělit, zašlete jej na níže uvedenou adresu. Pokud recept doplníte i o fotografii, budeme moc rádi.
Kontakt: správce webových stránek: Hlinaci@seznam.cz.
ŠALAMOUN aneb rumový moučník
1 hrnek horké vody
2 hrnky krystalového cukru
3 lžíce kakaa
¼ Hery – rozpustit
Tyto čtyři ingredience smícháme a poté z toho oddělíme ¾ hrnku. Do této oddělené části v hrnku přidáme jeden až dva panáky rumu dle chuti. Tuto směs si uschováme a po upečení tímto moučník přelijeme.
Do zbylé, větší části přidáme:
1 a ½ hrnku mouky – namíchané polohrubé a hladké
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
4 vejce
Vše zamícháme a nalijeme na plech vyložený pečícím papírem. Upečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů a ihned po vyndání přelijeme oddělenou směsí a můžeme také posypat kokosem. Necháme vychladit a poté krájíme.
foto: šalamoun
VÝBORNÁ BÁBOVKA s ořechy
3 žloutky
20 dkg mletého cukru
13 dkg másla
Utřeme v krém nebo ušleháme
Přidáme:
½ hrnku mléka
½ prášku do pečiva
10 dkg mletých ořechů
20 dkg polohrubé mouky
ze 3 bílků ušlehaný sníh
Nalijeme do moukou anebo strouhankou vysypané formy a pečeme v troubě na 180 stupňů.
JABLKOVÉ ŘEZY
3 vejce
15 dkg krystalového cukru
8 dkg oleje
trochu mléka
30 dkg strouhaných nahrubo jablek – oloupaných
1 prášek do pečiva
25 dkg mouky – smíchané hladké a polohrubé
Vše smícháme a nalijeme do formy (vymazané a vysypané) na srnčí hřbet a upečeme na 180 stupňů.
Řezy lze po vychladnutí polít čokoládovou polevou.
foto: jablkové řezy
ZÁVIN S REBARBOROU z listového těsta
1 listové těsto
rebarbora
2 jablka
cukr, skořice, rozinky
Stonky rebarbory oloupeme, nakrájíme na menší kousky a povaříme krátce trochu podlité vodou- Přidáme skořici, cukr, rozinky máčené v rumu. Listové těsto rozválíme na plát, na to rozprostřeme nastrouhané jablko na plátky, na to dáme směs rebarbory s rozinkami a cukrem a zabalíme.
foto: závin s rebarborou
RYCHLÝ KOLÁČ s jablky
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek krystalového cukru
1 šlehačka
2 vejce
1 prášek do pečiva
Vše smícháme a vlijeme na plech vyložený pečícím papírem. Na povrch naskládáme jablka – půlměsíčky silné asi 0,5 cm, posypeme skořicí a mletými ořechy. Upečeme do růžova.
foto: rychlý koláč s jablky
SVÁTEČNÍ JABLEČNÝ KOLÁČ
200 g Hery
200 g mletého cukru
1 vanilkový cukr
4 vejce
1 rovná lžička mleté skořice
jemně utřeme a postupně přidáme:
250 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem
Jablka oloupeme a vypichovákem odstraníme jádřince. Jablka nakrájíme na plátky silné asi 0,5 – 1 cm. A tyto plátky šupinovitě poklademe na těsto. Vykrojené středy vyplníme marmeládou, nejlépe z černého rybízu, ale lze použít i jinou. Pečeme v troubě na 175 -200 stupňů. Upečený koláč necháme vychladnout.
Poleva:
500 ml kompotové šťávy nebo džusu (rybízová, jablečná, meruňková)
250 ml vody
2 balíčky želatinové polevy
2 lžíce cukru
Podle návodu na sáčku připravíme polevu, kterou rovnoměrně rozetřeme na koláč.
foto: sváteční jablkový koláč
POLSKÝ MAZUREK
525 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
300 g másla
100 g krystalového cukru
3 žloutky
Změklé máslo a další uvedené suroviny smícháme a zpracujeme na křehké těsto, které dáme odležet do lednice.
Připravíme si zatím náplň:
1 bílý jogurt
1 tvaroh
½ vanilkového pudinku
vanilkový cukr
vše smícháme dohromady.
Plech vyložíme pečícím papírem a z těsta odebereme asi 2/3, které rozprostřeme a rukama umačkáme na plech, aby vznikla celistvá plocha s trochu vyvýšeným okrajem.
Na to rozetřeme libovolnou marmeládu (super je rybízová, jahodová a pod anebo i povidlí) v tenčí vrstvě (marmeládu lze naředit, pokud je příliš hustá). Na vrstvu marmelády dáme náplň krémovou a na to na hrubém struhadle nastrouháme po celé ploše těsta zbylou 1/3 těsta, kterou jsme měli v lednici.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů. Krájíme až po úplném vychlazení.
TVAROHOVÉ POLŠTÁŘKY plněné
250 g polohrubé mouky
½ prášku do pečiva
200 g másla, Hery
250 g měkkého tvarohu
Vše smícháme a zpracujeme na těsto, které je vláčné a dobře se s nám pracuje. Rozválíme na plát asi 0,5 cm silný a rádýlkem nařežeme čtverečky asi 5x5 cm, které plníme náplní – do jedné poloviny náplň, zakryjeme druhou půlkou – přeložíme a spoje utlačíme prsty, můžeme ještě utlačit spoj vidličkou (vznikne ozdobnější spoj).
Náplně:
Ořechová
Marmeláda s trochou strouhaného kokosu, nejlepší je rybízová
Tvarohová
Maková
Povidlí
Pozn. Lze i na slano naplnit třeba nivou, šunkou apod.
Pečeme na plechu s pečícím papírem, dorůžova. Po upečení ještě horké polštářky obalíme v moučkovém a vanilkovém cukru.
OŘECHOVÉ SUŠENKY pro každou příležitost
250 g Hery
250 g cukru krystalového
2 vejce
300 g hladké mouky
250 g mletých ořechů
250 g pokrájených rozinek
1 prášek do pečiva
Vše smícháme, z těsta utvoříme váleček, který rozkrájíme na malé kousky, z nich tvoříme kuličky, které na plechu vyloženém papírem rozplácneme na kolečka. Upečeme.
JABLKOVÝ PERNÍK
300 g nahrubo nastrouhaných jablek bez slupky
300 g polohrubé a hladké mouky – namíchat
200 g cukru krystal
3 vejce
6 lžic oleje
1 balíček prášku do perníku
mletá skořice
dle potřeby mléko
Všechny přísady smícháme, těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem. Upečeme na 180 stupňů. Poté ozdobíme čokoládovou nebo citrónovou polevou a posypeme strouhanými ořechy.
KAROTKOVÉ ŘEZY s citrónovou polevou
250 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
200 g karotky najemno nastrouhané
citrónová šťáva
60 g Hery
100 g cukru krystal
1 vejce
50 g nastrouhaných ořechů
100 ml mléka
Poleva:
150 g moučkového cukru
2 lžíce horké vody
citrónová šťáva
Tuk utřeme s cukrem a vejci, přidáme ostatní suroviny. Těsto rozetřeme na plech s pečícím papírem, upečeme a 190 stupňů. Po vychladnutí přelijeme citrónovou polevou a necháme ji ztuhnout.
RYCHLÁ BUCHTA Z CUKETY NEBO Z DÝNĚ
2 vejce
5 lžic oleje
250 g cukru krystal
1 vanilkový cukr
350 g najemno nastrouhané cukety nebo dýně
300 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
Vše smícháme a nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a upečeme.
RAFAELO ŘEZY kokosové
½ hrnku cukru krystal
2 vejce
1 hrnek mléka
2 hrnky polohrubé mouky
½ hrnku oleje
1 prášek do pečiva
Vše smícháme a nalijeme na plech s pečicím papíre. Posypeme směsí a dáme péci dorůžova.
Směs – posyp:
1 hrnek kokosu
½ hrnku cukru krystal
Smícháme a posypeme tímto celou buchtu před pečením.
Po upečení ihned vyndáme z trouby a ještě horké celé zalijeme šlehačkou a necháme vychladit.
1
foto: rafaelo řezy
MORAVSKÉ TIRAMISU
2 balíčky dětských piškotů
2 pomazánková másla
2 smetany ke šlehání
200 g moučkového cukru
silná káva
rum
Tato dávka je na kulatou dortovou formu, poloviční dávka je na formu srnčí hřbet vyšší.
Pomazánková másla, smetanu a cukr vyšleháme do hustého krému, dno formy vyložíme piškoty, které zakápneme směsí kávy s rumem, na ně dáme část krému, postup ještě jednou zopakujeme a navrch uhladíme zbytek krému. Dáme do lednice do druhého dne uležet. Před podáváním posypeme kakaem. Formu doporučuji vyložit alobalem anebo fólií na potraviny pro snadnější vyndávání.
RYCHLÝ KOLÁČ S DROŽDÍM
1 hrnek polohrubé mouky
1 hrnek hladké mouky
1/3 kostky droždí + 2 lžíce cukru + 1 hrnek mléka = kvásek
2 žloutky
¼ kostky rozpuštěné Hery
1 prášek do pečiva
Zaděláme kvásek, přidáme mouku, vejce, prášek do pečiva a tuk. Umícháme řidší těsto, které hned bez kynutí vyklopíme na plech vyložený pečícím papíre. Namažeme si dlaně olejem a postupně těsto prsty rozprostřeme po celé ploše plechu. Na těsto natřeme povidlí a poté tvarohovou náplň (tvaroh + bílý jogurt + vanilkový cukr). Vše posypeme drobenkou a necháme na teplejší místě nakynout. Poté upečeme.
ALENINY POVIDLA skoro bez míchání
3 kg vypeckovaných švestek, které pomeleme anebo rozmixujeme
téměř jedno kilo cukru krystal
1 dcl octa
Vše promícháme a necháme odležet na chladnějším místě 24 hodin. Další den nalijeme směs na plech s vyšším okrajem a dáme do trouby a pečeme na 180 stupňů cca 3 hodiny až se voda odpaří a povidla zhoustnou (hustotu si řídíte sami dle délky pečení). Občas zamícháme. Naplníme do sklenic a poté krátce sterilujeme.
NEBESKÁ BÁBOVKA
450 g polohrubé mouky
¼ l mléka
250 g cukru krystal
1 vejce
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
1 lžíce rumu
200 g majolky
Vše smícháme a těsto nalijeme do vymazané a strouhankou vysypané bábovkové formy. Pečeme asi 30 minut.
„Naučné prvky pro děti“
Obec Hlína v roce 2021 dokončila projekt Naučné prvky pro děti. Obec na projekt obdržela účelový finanční dar výši 55.000,- Kč od Nadace ČEZ prostřednictvím Mikroregionu Ivančicko v rámci realizace společného projektu „Podpora obcí Mikroregionu Ivančicko a společné aktivity 2021“, který byl podpořen z grantu Podpora regionů.Náplní projektu byla instalace naučných prvků pro děti u dětského hřiště za obecním úřadem a u rozhledny Vl.Menšíka od společnosti AWOCADO s.r.o., v celkových nákladech 61 105,- Kč vč. DPH. Instalaci provedli zaměstnanci obce.
Realizací projektu došlo v obci k zvýšení přitažlivosti jednotlivých areálů pro návštěvníky. Vzhledem k tomu že se jedná o naučné prvky zaměřené na přírodu zároveň zvyšujeme úroveň znalostí u nejmladší generace.Tento projekt bylo možné uskutečnit díky dlouholeté dobré regionální spolupráci obce Hlína, Nadace ČEZ, Jaderné elektrárny Dukovany a Mikroregionu Ivančicko. Našim partnerům tímto děkujeme za spolupráci a podporu.